Mik az egyéni vállalkozás előnyei

Mik az egyéni vállalkozás előnyei

Az egyéni vállalkozóság legfontosabb előnye az egyszerűség. Ez vonatkozik magára az egyéni vállalkozóvá válási eljárásra és a további ügyintézésre is. Nincs szükségünk ügyvédekre vállalkozásunk megkezdéséhez, mindössze el kell határoznunk magunkat és néhány nyomtatványt kitöltenünk.

Ki lehet egyéni vállalkozó?

Aki magyar, vagy Eu-s állampolgár, nem korlátozott a cselekvőképessége és erkölcsi bizonyítványt kaphatna, valamint nem tagja egyéni cégnek és gazdasági társaságnak sem korlátlanul felelős tagja.

Hogyan alapíthatunk egyéni vállalkozást?

Az elhatározást követően már csupán ki kell töltenünk egy formanyomtatvány, és máris egyéni vállalkozóvá válunk. Régebben szükségünk volt ehhez egy egyéni vállalkozói igazolvány meglétére is, de ma már enélkül is megkezdhetjük tevékenységünket.

A nyomtatvány kitöltésére és beadására két lehetőségünk van: megtehetjük egy okmányirodában, vagy ha rendelkezünk ügyfélkapu hozzáféréssel (ezt erősen ajánljuk mindenkinek), online módon is megtehetjük, így ki sem kell mozdulnunk otthonunkból ahhoz, hogy vállalkozóvá válhassunk. Az ügyfélkapus hozzáférést egyébként akkor is érdemes elintéznünk, ha vállalkozói bejegyzésünket személyesen kérjük valamelyik okmányirodában. Az ügyfélkapus ügyintézést ugyanis szintén okmányirodában kérhetjük, ingyenes és mindössze néhány percig tart, eredményeként viszont a jövőben a legtöbb államigazgatási ügyünket online elvégezhetjük, vagy ha valamiért kötelező személyes megjelenés várnak el (például személyi okmányok ügyintézésekor), akkor is módunk van előzetesen időpont foglalásra online módon, ráadásul adataink előzetes megadásával az okmányirodai ügyintézést is előkészíthetjük, így nem fogjuk a fél napunkat ügyintézéssel tölteni.

Mennyibe kerül az egyéni vállalkozóvá válásunk?

Az eljárás teljesen ingyenes. Ha valamiért szeretnénk, hogy kiállítsanak számunkra egyéni vállalkozói igazolványt, akkor azért kell fizetnünk, méghozzá 10.000 Ft-ot. Erre viszont egyáltalán nincs szükségünk, tehát felesleges kifizetnünk a díját. Az egyéni vállalkozók nyilvántartása elérhető az interneten, így ha valaki egyéni vállalkozói mivoltunkat szeretné ellenőrizni, csak be kell pötyögnie adatainkat és máris megbizonyosodhat állításunk valódiságáról.

Miért jó egyéni vállalkozónak lenni?

A vállalkozás egyszerű elindításán túl azért is, mert a további ügyintézésünk is lényegesen egyszerűbb lesz, mint az egyéb vállalkozási formákban működőké. Nem csak az ügyvédek, de a könyvelők megbízását is megspórolhatjuk, ha hajlandóak vagyunk néhány alapvető adminisztrációnak eleget tenni. Nem kell ugyanis kettős könyvelést vezetnünk, elegendő egy pénztárkönyvet vezetnünk. Sokféle adóbevallással sem kell foglalkozzunk, csupán a saját magunk és esetleges alkalmazottaink után kell járulékokat fizetünk, személyi jövedelemadót és iparűzési adót. Egyéni vállalkozóként elszámolhatjuk irodai, telefon és internet, tisztítószer és személygépkocsi használatunk költségeit is.

Milyen adatokat kell megadnunk a regisztrációkor?

Elsőként a személyi adatainkat kell megadjuk beleértve adóazonosító jelünket is. Ezután az egyéni vállalkozói tevékenységünket kell meghatározzuk a TEÁOR számoknak megfelelően. Itt meg kell adjuk főtevékenységünket és egyéb tevékenységeinket is. Ezután nyilatkoznunk kell arról, hogy nem állnak fenn velünk szemben a kizárási indokok, valamint hogy engedélyköteles tevékenység esetében, rendelkezünk a vállalkozás folytatásához szükséges engedélyekkel.

Ezután az áfa besorolásunkat kell kiválasztunk, általános esetben évi 6 millió forint árbevételig választhatjuk az alanyi adómentességet, ami azt jelenti, hogy nem kell áfát felszámítanunk és befizetnünk, így sokkal egyszerűbb dolgunk van. Természetesen ilyenkor a beérkező számlák áfa tartalmát sem vonhatjuk le. Ha vevőink várhatóan magánszemélyek lesznek, valamilyen szolgáltatást nyújtunk (melyhez nem sok termék vagy szolgáltatás beszerzésére van szükségünk) és meg tudjuk tartani a 6 milliós határt, akkor mindenképpen érdemes áfa mentességet választanunk, így vevőink megspórolhatják az áfát. Több áfa választási lehetőség is van, ha nem lehetünk áfa mentesek, érdemes kikérni egy könyvelő tanácsát arra vonatkozólag, hogy melyik opció lehet számunkra legkedvezőbb. Ha már magánszemélyként is rendelkeztünk adószámmal, azt is meg kell adjuk.